Älvsinformation: 2022-5-30
Vatten Temp : -°c
Flöde : -
Färg : -
KontaktFångstrapporteringFiskefondenKräftfisket i BureälvenOm fiskevårdsområdet
Uppmaning om varsamhet inför höstfisket
2014-10-14 22:51:24 johannes

Idag den 14/10 är sista dagen på fredningstiden i Bureälven. Men eftersom vattnet varit varmt i höst har öringens lekperiod försenats och förmodligen pågår den någon vecka till.

Vi har under den senaste tiden kunnat se detta fantastiska skådespel i älven, som bland annat uppmärksammats i Norran genom ett reportage. Detta är ett kvitto på att de fiskevårdsåtgärder som gjorts i älven ger resultat för öringarnas möjlighet till lek och reproduktion.

Därför vill vi nu vädja till er alla som tänkt fiska i Bureälven från och med imorgon den 15/10 att agera varsamt och inte störa lekande fisk. Fiska ej i anslutning till lekplatserna, undvik att vada ut vid forsnackarna eller i strömmarna på sträckan mellan herrgården vid Strömsholm upp till Bursjön, då detta kan skada lekbäddarna där rommen ligger nedgrävd.

Självklart hoppas vi att ni hanterar fångad fisk varsamt, krokar av dem snabbt I vattnet och återutsätter fisken försiktigt. Lekfiskarna kan fortfarande bära på rom och mjölke som de kan utsöndra.

Leken är även en enorm fysisk påfrestning för fisken vilket gör att köttet smakar dåligt och därför gör öringen betydligt mer nytta för beståndet i älven om den återutsätts än som mat på tallriken.

Vi rekommenderar främst fiske i älven från Åbacka och ner till havet, det är den sträckan ni har störst chans att fånga blank fisk. Samt mindre risk att störa de lekande fiskarna som främst håller till i älvens övre del.

Glöm inte bort att fångstrapportera, vilket är värdefull information för oss som sköter förvaltningen av bestånden.

Vi önskar er ett trevligt höstfiske!